tisdag 12 mars 2013

Fram för kvinnorna!

Så här i Internationella kvinnodagens efterdyningar vill vi passa på att tipsa om två intressanta filmer som lagts upp till beskådan på www.filmarkivet.se. Den ena heter "Mamma gör revolution" och är från 1950 och den andra heter "Malin går hem" och är från 1953. Båda filmerna är regisserade (hör och häpna!) av Mimi Pollak. Det är minsann inte ofta man hittar något med kvinnlig regissör från 50-talet så håll till godo!
 
"Malin går hem" handlar om rätten till att bestämma över sitt eget liv. Den ställer frågan om det är bättre att mot sitt vilja "få det bra" på ett ålderdomshem än att med egen bestämmanderätt leva i misär. Naima Wifstrand är strålande i huvudrollen! Filmen är väldigt uppskakande och går rätt in i hjärtat.
 
"Mamma gör revolution" handlar om en hunsad kvinna som är mer eller mindre en oavlönad hushållsslav i sitt eget hem. Men andra tider stundar när hennes självständiga syster kommer på besök och häpnar över situationen. Många fina skådespelare är med i filmen bl.a. Lars Ekborg, Holger Löwenadler, Anna Lindahl och Yvonne Lombard. Slutet känns väl lite tillrättalagt, men visst sjuder det ändå av feminism i historien, om än lite svagt.

Inga kommentarer: