torsdag 28 februari 2013

Dvd-släpp: Kungsgatan

Jag vill passa på att berätta (för dem som eventuellt har missat det) att Gösta Cederlunds film "Kungsgatan" från 1943 släpptes på dvd i förra veckan. För en gångs skull har Ekmännen ingenting med detta att göra, men Ekmansällskapet gillar ju gammal film i allmänhet och allt den gamla tidens kultur erbjöd i synnerhet, så det här är en trevlig nyhet för oss också.
 
"Kungsgatan" väckte verkligen uppseende på sin tid, både i Sverige och utomlands. Eftersom den så oförskönat tog upp ämnen som prostitution och könssjukdomar blev den något av en skandalfilm. Men publik, det drog den! Inte mindre än 12 miljoner människor såg den runt om i världen. Dessförinnan hade många läst Ivar Lo-Johanssons roman som den var baserad på.
 
Filmen är en stark historia som berättar om ett svunnet Sverige och ett Stockholm som lockar till sig unga flickor och sedan tar död på deras drömmar. Det är en film som tar sitt ämne på allvar utan att moralisera. För den som vill läsa mer om filmen så kommer en artikel att komma i nästa Ekmanblad.
 
En avslutande liten önskning:  att Barbro Kollberg ler när hon får se dvd-omslaget med sig själv som ung, vacker filmstjärna.
 

Inga kommentarer: