söndag 8 november 2009

Två dagar med Hasse Ekman

7-8 november samlades ett stort antal cineaster i Filmhuset i Stockholm för att frossa i Hasse Ekmanfilmer. Under de två dagarna visades det sex stycken filmer och det hölls tre föredrag. Arrangörer var Sveriges Förenade Filmstudios .
.
Lördagen inleddes med Med dej i mina armar, Hasses debutfilm som regissör. Efter det berättade Leif Furhammar om Hasses plats i den svenska filmhistorien. Sedan följde filmerna Kungliga Patrasket och Medan porten var stängd. I Kungliga Patrasket får man möta en teaterfamilj med klara drag av den ekmanska klanen. I Medan porten var stängd skildras livet i ett hus på Östermalm under en natt. Tollie Zellman gör en av sina starkaste rollprestationer här! Dagen avslutades med filmen Banketten, där Hasse själv spelar en mycket obehaglig roll.

Leif Furhammar startade upp söndagens program med ett föredrag om Hasse Ekman och Walter Ljungqvist. Hasse och Walter arbetade tillsammans med ett flertal filmer. Dagens första film var Flicka och Hyacinter, Hasses kanske allra bästa film. Sedan fick deltagarna lyssna på ytterligare ett föredrag, denna gång om "rivalerna" Hasse och Ingmar Bergman. Mycket intressant! Som sista punkt på schemat visades filmen Ratataa.

Representanter från Ekmansällskapet fanns på plats under båda dagarna och det var härligt med så mycket Hasse på en och samma gång! Han förtjänar att uppmärksammans och det gjordes han under helgen på ett mycket bra sätt.

Ekmansällskapet vill varmt tacka SFF för detta fina initiativ och även alla trevliga deltagare som de fick möjlighet att prata med under helgen.

Inga kommentarer: